Kollageeni osana ihonhoitoa, voiko siitä olla hyötyä?

*tuotteet saatu blogiin

Tämän päiväisen postauksen aihe kirvoittaa internetissä kiivasta keskustelua tasaisin väliajoin. Toiset vannovat sisäisesti nautitun kollageenin nimeen, kun taas toiset pitävät sitä täysin humpuukina.

Miten on asian laita? Voiko sisäisesti nautittu kollageeni olla tukena ihon hyvinvoinnissa? Entäpä voidepurkista suoraan iholle kauhottu kollageeni?

Noh, lähdetään liikkeelle ihan perusjutuista, jotta voidaan hahmottaa mistä asiassa on oikein kyse.


Mikä ihmeen kollageeni?

Kollageenia löytyy ihmisen kehosta luonnostaan. Se on säiemäinen proteiini, jota löytyy ihon lisäksi muun muassa nivelistä, rustosta, luustosta ja jänteistä. Ihon kollageeni sijaitsee pintaa syvemmällä dermiksessä, jonka säikeistä noin 75 % on kollageenisäikeitä. Kollageeni auttaa ihoa pysymään elastisena ja kimmoisana, mutta sen tuotanto kehossa alkaa hiipua noin 25 ikävuoden jälkeen sekä myös laatu muuttuu. Kollageenista tulee iän myötä paksumpaa ja jäykempää sekä sen vedensitomiskyky heikkenee.

Myös aurinko haurastuttaa ihon kollageeni- ja elastiinisäikeitä. Runsasta auringonottoa on yleisestikin syytä välttää ja muistaa suojata iho aina huolella aurinkovoiteella.

Kollageeniin törmää nykyään runsaasti ravintolisissä ja terveysjuomissa, mutta myös ulkoisesti käytettävissä kosmetiikkatuotteissa. Kollageenilla usein mainostetaan anti-age voiteita ja seerumeita, mutta lähtökohtaisesti kosmeettisen tuotteen sisältämä kollageeni on kuitenkin vain lisäboostia ihon kosteustasapainolle. Kollageeni ulkoisesti käytettynä on siis mainio ihon kosteuttaja, mutta varsinaiseksi ryppyjen oikojaksi siitä ei ole. Syy tähän on se, että kollageenin molekyylikoko on sen verran suuri, ettei se pääse imeytymään ihoon niin syvälle, että se voisi todella vaikuttaa positiivisesti ihon kollageenisynteesiin.

Ja kuten yllä jo mainitsinkin, ihon kollageeni sijaitsee dermiksessä, eli siellä minne ei kosmeettisten tuotteiden edes pitäisi imeytyvä. Joten kollageenivoiteet, tai ainakin niiden kollageenisynteesin tukemiseen viittaavat mainospuheet voi heittää romukoppaan.

Mikäli kaipaat ikääntyvän ihon hoitoon kosmetiikkatuotteita, kannattaa purkeistaan etsiä esimerkiksi retinolia ja C-vitamiinia, jotka tutkitusti uudistavat, kirkastavat ja tasoittavat ihoa ja parantavat sen rakennetta. Myös runsaasta kosteutuksesta kannattaa huolehtia, sillä hyvin kosteutetulla iholla myös juonteet näkyvät huomattavasti heikommin.


Mutta entäs sitten sisäisesti nautittu kollageeni? Voisiko siitä olla hyötyä ihonhoidossa?

Kollageenia löytyy useista valmiista juomista ja terveysshoteista sekä myös esimerkiksi joistain välipalapatukoista. Suurin buumi taitaa kuitenkin olla kollageenijauheet, joita nautitaan päivittäin veteen tai muuhun juomaan sekoitettuna. Olen itsekin käyttänyt vastaavanlaista tuotetta aiemmin.Kollageeni tulee olla pilkottuna oikeanmittaisiksi peptideiksi, jotta ihmiskeho voi sen tarjoamista hyödyistä nauttia. Ei siis ole aivan sama, mitä kollageeniliuoksia naamaansa heittää. Useimmat kollageenia sisältävät ravintolisät sisältävät tämän vuoksi hydrolysoitua kollageenia, eli oikeaan kokoon pilkottua kollageenia. Hydrolyysi on siis kemiallinen reaktio, jossa kollageeniproteiini pilkotaan peptideiksi eli aminohappoketjuiksi. Näin ihmisen keho pystyy sen paremmin hyödyntämään. Kollageenia saadaan muun muassa kalasta, sekä naudan ja possun nahasta. Se on siis aina eläinperäistä.

Ilman syvällisempää perehtymistä kyseiseen aiheeseen, minun olisi hyvin hankala sanoa siihen yhtään mitään. Siksi tieni vei internetin uumeniin kaivelemaan josko aiheesta niitä tutkimuksiakin löytyisi. Löytyihän niitä. Esimerkiksi vuonna 2017 tehdyssä kliinisessä tutkimuksessa osalle vapaaehtoisista testihenkilöistä annettiin 90 päivän ajan lasillinen ravinnepitoista juomaa, joka sisälsi muun muassa hydrolysoitua kollageenia, hyaluronihappoa, glukoosisokerin johdannaista, purasruohoöljyä ja erilaisia mineraaleja ja vitamiineja. Toinen ryhmä sai lasilliset juomaa, joka sisälsi vain lähinnä vettä ja makuaineita. Histologisen (kudosoppi) analyysin perusteella ensiksi mainittu ravinnejuoma paranti ihon rakennetta epidermiksessä, sekä kollageenisäikeitä dermiksessä. Eli juurikin tämä kyseinen juoma, joka sisälsi hydrolysoitua kollageenia, hyaluronihappoa ja muita ravinteita. Tokikaan ei voida täydellä varmuudella sanoa, aiheuttiko esimerkiksi juuri kollageeni nämä muutokset vai jokin muu ainesosa. Uskon, että kyseessä on nimenomaan näiden useiden ravintoaineiden yhteisvaikutus.

Tutkimuksen jälkeen reilu enemmistö koehenkilöistä myös itse kertoi ihon tuntuvan vahvemmalta, kosteutetummalta ja elastisemmalta. 

Mielenkiintoista.Ratkaisu talven kuivattamalle iholle: Life Kollageeni & Hyaluronihappovalmiste

Pääsin ilokseni tekemään yhteistyötä Lifen kanssa, ja tutustumaan heidän uutuustuotteeseen, Life Kollageeni-Hyaluronihappovalmisteeseen. Valmiste lupaa tukea niin ihon, kuin myös hiusten ja kynsienkin hyvinvointia. Kyllä kiitos!

Lifen oma kollageenivalmiste sisältää erityistä Peptan® hydrolysoitua kalakollageenia, sekä sinkkiä, C-vitamiinia ja hyaluronihappoa. Tämä ainesosayhdistelmä lupaa vahvistaa ja kosteuttaa ihoa, sekä huolehtia että iho myös pysyy kosteutettuna ja tasaisena pidempään. Valmisteen kollageeni on peräisin kalasta, joten kannattaa huomioida, ettei valmiste sovi kala-allergikoille.

Tuotteet saapuivat minulle hyvään aikaan, sillä syksyn viima oli juuri kolkuttelemassa ja silloin iho tunnetusti kuivuu kasaan. Mukana tuli myös vielä erikseen C-vitamiiniporetabletteja tukemaan valmisteen vaikutuksia sekä yleistä vastustuskykyä. Hedelmänmakuiset poretabletit olivat namia! Porevitamiineista tykkään, ne piristävät mukavasti aamuja.Itse kollageenihyaluronihappovalmiste on siis valmiissa annospussissa olevaa jauhoa, joka tulee sekoittaa joko veteen, mehuun tai vaikka aamupuuroon. Jauho oli melko mautonta, ei aivan täysin kuitenkaan. Mitään häiritsevää makua tuotteessa ei ole. Olen itse aika herkkä makujen ja hajujen suhteen, voi olla ettei joku toinen huomaa tuotteessa mitään.

Jauhe sekoittuu veteen melko hyvin. Hieman joutuu sekoittelemaan ja muutamia pieniä könttejä joukkoon jäi, joten jos tämä häiritsee, kannattaa jauhe sekoittaa ehkä esimerkiksi smoothieen tai jogurttiin. Valmistetta nautitaan päivässä yhden annospussin verran ja tuloksia voi alkaa kuikuilemaan siinä parin kuukauden paikkeilla. Kannattaa tässä vain muistaa se säännöllisyys! Tuloksia näkee vain mikäli jauhetta jaksaa kiltisti popsia päivittäin. Ei ole vaarallista, mikäli yksi kaksi päivää sieltä täältä jää väliiin, mutta you got the point.Oman seurantani perusteella, ei tänä syksynä ihoni ole kärsinyt samanlaisesta kuivuudesta kuin normaalisti. Toki asiaan varmasti vaikuttaa moni seikka, mutta uskon että kollageenivalmisteella on osansa pelissä. Ihon kosteustasapaino tuntuu parantuneen sekä iho tuntuu yleisesti kimmoisammalta ja noh, kosteutetummalta. :D

Jotta voitaisiin mitata kollageenilisän vaikutuksia tarkasti ja luotettavasti, tulisi ennen käytön aloittamista tehdä kattava ihoanalyysi, ja mieluiten myös uusinta kun tuotetta on käytetty tietyn aikaa. Itse en ole tällaiseen lähtenyt, mutta näitä vertailuja löytyy ihan suomalaisistakin blogeista ja vieläpä hyvin tuloksin.


-

Lopputulemana voin sanoa, että itse liputan sisäisesti nautitun kollageenin puolesta edelleen ja käytän valmistetta mielelläni jatkossakin. Laadukas kollageenivalmiste on mainio tuki ihonhoidossa, voiteiden ja seerumeiden rinnalla.

Life Kollageeni & Hyaluronihappovalmistetta myydään 30 annospussin pakkauksissa, eli yhdestä setistä riittää kuukaudeksi. Yhden pakkauksen hinta on 29,90 € ja tuotteen myyntisivulle pääset tästä linkistä.

Mikäli haluat kokeilla tuotetta alkuun hieman edullisemmin, on minulla tarjolla teille alekoodi! Koodilla "inspirationbeauty" saat Life Kollageeni & Hyaluronihappovalmisteen ostettua 20% alennuksella. Jee! Koodi on voimassa tammikuun loppuun saakka. :)

Oletko itse kokeillut kollageenivalmisteita? Mitä mieltä olet aiheesta?


Lähteet: Collagen Hydrolysates for Skin Protection: Oral Administration and Topical Formulation , Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study

2 kommenttia

  1. Aika paljon ollut puhetta tuosta kollageenista lähiaikoina. Itse en ole vielä kokeillut, mutta äidilläni on jonkun verran nivelvaivoja ja mietin olisiko siitä apua hänelle niiden hoitoon. Kiva jos on vaikutusta myös ihon kosteustasapainoon. Näin talvella iho kyllä kuivuu aikalailla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä ole tullut ajatelleeksi edes nivelvaivojen helpottamiseen, mutta nyt kun mainitsit niin mielenkiintoista olisi kyllä tietää voisiko niihinkin kollageenilisistä saada apua! Täytyypäs yrittää ottaa asiasta selvää. :) Jos nyt aiheesta jotain tutkimustietoa löytyisi.

      Poista

Ajatuksia? Jätä kommentti!