Kauneudenhoitoalan opinnot osa 1

Vihdoin sain raavittua kasaan ensimmäisen osan postaussarjasta, jota Instagramin puolella jotkut ovat toivoneetkin! Tämä postaus on roikkunut luonnoksissa luvattoman kauan, en vain jotenkin ole saanut tästä viilattua järkevää kokonaisuutta ennen kuin vasta nyt.

Opiskelen kosmetologiksi oppisopimuskoulutuksella kauneushoitola Charming Beautyssa täällä Jyväskylässä. Oppisopimuskoulutuksessa opinnot siis suoritetaan työpaikalla työn ohessa. Koulussa käyn paikan päällä suorittamassa jonkun verran teoriaopintoja, hieman sen mukaan mitä koen tarvitsevani. Tosin nyt koronan vuoksi teoriaa suoritetaan hyvin pitkälti etänä, mikä ei ole lainkaan huono juttu. Ja teoriapohjaa on onneksi oman tiedon etsimisen ja bloggaamisen myötä tullut sen verran, että skippasin suosiolla esimerkiksi kosmetiikan raaka-aineiden teoriaopinnot.

Hoitolalla olen nyt työskennellyt aivan kohta vuoden, ja melkoinen vuosi tämä on ollutkin. Koronakevät tyhjensi raivokkaasti varauskalenteria, mutta siitäkin selvittiin eikä meidän missään vaiheessa tarvinnut lyödä ovia säppiin. Kesä oli todella kiireinen ja nyt syksylläkin asiakkaita riittää hyvin.

Oppisopimuskoulutuksessa on ihan mielettömästi plussia verrattuna perinteiseen koulunpenkillä tapahtuvaan opiskeluun. Tietenkin tämä opiskelun muoto ei välttämättä sovi jokaiselle, mutta kerron nyt omia ajatuksiani ja miksi tämä sopii juuri minulle niin mainiosti.

Ensinnäkin, oppisopimuskoulutuksessa sinulle kuuluu työehtosopimuksen mukainen palkka. Kun ikä alkaa kolmosella, niin palkallisena olo sopii huomattavasti paremmin elämäntilanteeseen kuin opintotuella kitkuttelu. Aikuiselle alaa vaihtavalle tämä on siis mitä loistavin vaihtoehto taloudelliselta kannalta!

Oppisopimuskoulutuksessa olen myös oppinut asioita järjetöntä vauhtia, enkä usko että olisin samassa pisteessä mikäli olisin vain koulussa opiskelemassa. Uusia asioita, tuotteita ja hoitoja täytyy sisäistää aika vauhdikkaasti, ja toki se on ajoittain myös raskasta. Etenkin kun elämässäni tuppaa olemaan aika paljon asioita jotka vaativat työtä ja huomiota, niin voin kertoa että tekemisen puutteesta tässä ei varsinaisesti joudu kärsimään.

Työssä parasta on ehdottomasti vaihtelevat työpäivät sekä monipuoliset lisäkoulutukset. Kauneudenhoitoala menee kokoajan eteenpäin ja mikäli haluaa pysyä ajan hermoilla, on tottakai koulutettava itseään jatkuvasti. Itsekin olen saanut työn kautta suorittaa jo useamman koulutuksen ja ne ovat kaikki olleet todella mielekkäitä.

Pidän työn monipuolisuudesta, sillä kyllästyn nopeasti mikäli täytyy toistaa samat asiat samaan aikaan joka päivä. Välillä saattaa koko päivä olla asiakkaita, toisinaan taas on aikaa hoitaa toimistotöitä, kuten päivittää hoitolan verkkokauppaa tai tehdä somepäivityksiä. Päiviin kuuluu tottakai myös uusien hoitojen opettelua, siivoamista, tilausten purkua sekä esimerkiksi verkkokauppatilausten postiin roudaamista. 

Oppisopimuskoulutus kuitenkin vaatii paljon, mikäli haluat oikeasti saada kaiken opin mitä tarjolla on. Se vaatii motivaatiota ja reilusti oma-aloitteisuutta. Voin kertoa, että oli aika kuumottavaa ensimmäisenä työpäivänä astella hoitolalle, kun kokemus alasta oli pyöreä nolla. Päässä saattoi rullata muutama ajatus siitä, että olen tehnyt elämäni virheen ja mitä ihmettä oikein olen ajatellut ryhtyessäni tällaiseen hullutukseen. :D Muistan myös miettineeni, että olisipa ensimmäinen vuosi jo mennyt, niin en ehkä stressaisi enää niin paljoa. Ja nyt vuosi on mennyt, vieläpä ihan todella hurjaa vauhtia. Vielä hetki sitten stressasin överi paljon uusia hoitoja ja niiden tekemistä ensimmäistä kertaa asiakkaalle, mutta nyt parin viimeisen viikon aikana olen havahtunut siihen, etten enää stressaa tätä asiaa. Ehkä luottamusta omaan tekemiseen ja kädenjälkeen on tullut sen verran, ettei sitä enää tarvitse jatkuvasti epäillä. Tiedän, että pystyn tarjoamaan asiakkaalle miellyttävän ja rentouttavan hoidon.


Tosiaan nyt kun ensimmäinen vuosi hoitolalla on vierähtänyt, olen oppinut melkoisen määrän hoitoja joita tarjoan asiakkailleni. Tällä hetkellä teen sokerointeja (en kaikkia alueita), lash- ja brow liftia, klassisia ripsienpidennyksiä, kasvohoitoja Unna Nordic ja Pandhy's sarjoilla, kulmien muotoilua (joka on muuten yksi mun lemppareista, oon kulmakarvafriikki), rentouttavia vartalohoitoja ja hierontoja, jalkahoitoja, kestolakkauksia sekä rakennekynsiä. Aika paljon sitä saa vuoteen tavaraa mahtumaan!

Vaikka olen melkoinen introvertti, on asiakaskohtaamiset kuitenkin myös yksi työn positiivisista puolista. Jos asiakas haluaa jutustella hoidon aikana, se on todella ok ja usein sitä päätyykin ihmisten kanssa todella mielenkiintoisiin keskusteluihin. Minun kanssani voi halutessaan olla myös ihan vain hiljaa, sekin on ok. Itse kun menen asiakkaana hoitoon, haluan vain olla hiljaa. Mikäli kosmetologi ei tällaisessa tilanteessa osaa lukea ihmistä ja pälättää vain menemään, en taatusti mene paikkaan enää toista kertaa.


On hyvä oikaista myös yksi harhaluulo. Kosmetologin työ ei ole vain ihanaa meikkailua ja kosmetiikkameressä pyörimistä, vaan ajoittain hyvinkin raskasta ruumiillista työtä. Joudut myös muun muassa koskemaan lähes alastomiin ihmisiin ja käsittelemään varpaita sekä ikäviä kynsiongelmia. Nämä ilmeisesti ovat joillekin tulleet yllätyksenä. :D Mutta kyllä kosmetiikkafriikki pääsee tässä työssä toteuttamaan itseään. Minusta on niin ihanaa hipelöidä purkkeja ja olen aina innoissani kun meille tulee uusia tuotteita! 

Yksi huikea uusi juttu on se, että nyt olen vihdoin päässyt tekemään kasvohoitoja Unna Nordic-sarjalla. Unna Nordic on suosikkisarjojani ja tuotteet ovat tulleet oman käytön ja tutkimisen myötä tutuiksi. Unnan tuoksumaailma on yksi kosmetiikkamaailman parhaista ja tuotteet laadukkaita, sisältäen aidosti toimivia raaka-aineita. Ja vielä kun kyseessä on suomalainen luonnonkosmetiikka, niin vähemmästäkin innostuu. Unnalta onkin tulossa super kiva uutuus nyt loppuvuodesta, josta kirjoittelen teille myöhemmin!

Mikäli oppisopimuskoulutus kiinnostaa, tulee sinun etsiä työpaikkasi itse. Itse tykitin sähköpostia lähes kaikkiin Jyväskylän kauneushoitoloihin. Näistä suurin osa ei koskaan vastannut mitään, osa vastasi ettei mahdollisuutta koulutukseen ole ja vain Tiia, Charming Beautyn omistaja, halusi keskustella asiasta enemmän. Kävin haastattelussa, jota jännitin niin paljon etten ollut lainkaan oma itseni. Mietin vain pois lähtiessäni, että jätinpä itsestäni pöljän kuvan. :D Mutta tässä sitä ollaan. Olen kiitollinen Tiialle, että hän antoi minulle mahdollisuuden, vaikka tulin alalle melkoisena ummikkona.

Oppisopimuskoulutuspaikkaa tältä alalta on vaikea saada siksi, että kosmetologit toimivat pääsääntöisesti yrittäjinä. Kouluttaminen vaatii yrittäjältä niin aikaa kuin rahaakin, ja koska monet toimivat yksin, ei heillä useinkaan ole mahdollisuutta tällaiseen panostukseen.


Itse haluan tehdä työtä jolla on tarkoitus. Tämä työ vie minua kokoajan eteenpäin kohti asioita joista unelmoin. Työ on vaihtelevaa, enkä usko että tähän ihan heti pääsee kyllästymään. Ala kehittyy ja jatkuvasti tulee uusia juttuja. Ammattitaitoni kehittyy kokoajan ja haluan myös blogissani tarjota asiantuntevaa sisältöä. Sellaista, johon lukija voi luottaa. Blogimaailmassakin tuppaa törmäämään usein sisältöön, josta huomaa ettei kirjoittaja välttämättä ole asiaansa juurikaan perehtynyt. Vääränlaisilla ihonhoitovinkeillä kun voi tehdä iholleen pahaakin jälkeä.

Tiedän kyllä jo, että pelkästään hoitotyö ei tule minulle riittämään. Mulla on suunnitelmia, visoita ja unelmia vaikka muille jakaa, ja tämä on yksi steppi matkalla kohti niiden toteutumista.


Tätä postausta voisi venyttää maailman tappiin asti, joten todennäköisesti kirjoitan teille aiheesta useamman osan. Aihe kuitenkin tuntui monia kiinnostavan. Ja itseasiassa, kun itse aloitin opinnot, niin etsin kuumeisesti kokemuksia nimenomaan kauneudenhoitoalaa oppisopimuskoulutuksella opiskelleilta, mutta en löytänyt ainuttakaan blogipostausta aiheesta. Toivottavasti postaukseni voi olla hyödyksi jollekin, joka miettii juuri tätä opintopolkua. Ja tämä nyt tosiaan oli tällainen pintaraapaisu siihen mitä oppisopimuksella opiskeleminen on. Minulle voi laittaa viestiä täällä blogissa tai vaikka Instagramin kautta, mikäli herää kysyttävää. :)

Mukavaa uutta viikkoa!

Ei kommentteja

Ajatuksia? Jätä kommentti!