Retinoli- ihonhoidon ihmeaine

Näin sunnuntain ratoksi ajattelin kertoa teille hieman retinolista. Tuosta ihmeitä tekevästä ainesosasta, josta nyt kovasti kosmetiikkamaailmassa vöyhötetään. Eikä toki turhaan!

Kosmetiikan aktiiviaineet saavat allekirjoittaneen aivan villiksi. Niin kuin olen monesti todennut, haluan kosmetiikaltani tuloksia ja rakastan oikeasti tehokkaita ainesosia ja tuotteita. Ymmärryksen kasvaessa sitä tulee purkkiensa suhteen aika nirsoksi. Tai ehkä vain tiedostavammaksi?

Retinoli ei todellakaan ole mikään uusi juttu, se on vain viime vuosina noussut pinnalle ja ihmisten laajempaan tietoisuuteen. Retinoli on A-vitamiinin johdannainen, joka lupaa mm. korjata, silottaa, häivyttää pigmenttivirheitä sekä uudistaa ihoa tehokkaasti. Ainesosa onkin suosittu etenkin ikääntyvälle iholle suunnatuissa tuotteissa, sillä retinoli vaikuttaa positiivisesti myös ihon kollageenisynteesiin, jolloin käytön myötä ihosta tulee napakka ja kimmoisa. Retinoli ei siis vaikuta ihoon esimerkiksi happojen tapaan kuorimalla sitä, vaan syvemmällä solutasolla uudistaen ihoa.

Kyseessä on monipuolinen ainesosa ja sillä voidaan iskeä moneen eri ihon tarpeeseen. Retinolia on jopa tituleerattu kosmetiikan tehokkaimmaksi raaka-aineeksi. Sen positiivisista vaikutuksista ihoon on olemassa myös runsaasti tutkimustuloksia.

Tällaiset lupaukset saavat tottakai mielen uteliaaksi ja purkkisormen syyhyämään. Olen juuri ylittänyt kolmenkympin rajapyykin ja siirtynyt tuotteisiin jotka lupaavat pitää ihon nuorekkaana ja ehkäistä ennenaikaisia juonteita ja ryppyjä. Tottahan toki retinoli siis kiinnostaa minuakin.

Kyseessä on kuitenkin synteettinen ainesosa eikä se juuri luonnonkosmetiikassa tule vastaan, harvoja poikkeuksia lukuunottamatta.

Mitä ilmeisimmin retinoli on pätevä ainesosa myös aknen hoidossa, sillä se mm. estää ihohuokosten tukkeutumista ja vähentää talineritystä iholla. Retinolin käyttö akneiholla siis toimii ennaltaehkäisevästi sen lisäksi, että se hoitaa akneihoa.

Kannattaa kuitenkin muistaa muutama juttu, mikäli meinasit retinolista innostua. Maltti on nimittäin valttia tässä asiassa. Retinoli uudistaa ihoa todella tehokkaasti ja se saattaakin alkuun aiheuttaa ihon hilseilyä tai punoitusta.  Retinoliin tottumattomalle iholle ei kannata heti heittää läjäpäin retinoliseerumia ja voidetta joka päivä aamuin illoin, vaan totuttaa iho siihen hissukseen. Retinolituotteet suositellaan otettavaksi käyttöön siten, että ensimmäiset kaksi viikkoa tuotetta käytettäisiin kaksi kertaa viikossa, seuraavat kaksi viikkoa joka toinen ilta ja tämän jälkeen tuotetta voi käyttää joka ilta. Retinolituotteet kannattaa pitää nimenomaan iltakäytössä, sillä retinoli herkistää ihoa auringolle. Muista siis suojata ihosi auringolta entistä tehokkaammin. Kun iho on tottunut retinoliin, voit vaihtaa vahvempaan tuotteeseen, mikäli tarve niin vaatii.

Medik8 valmistaa korkealaatuisia retinolituotteita, mm. seerumeita ja voiteita, joita löytyy useammassa eri vahvuusasteessa. Brändiltä löytyy retinolituote myös silmänympärysiholle. Silmänympärysiholle ei missään nimessa kannata käyttää muulle kasvojen iholle käytettäviä tuotteita, etenkään voimakkaita retinolituotteita. Hanki herkälle ja ohuelle sy-iholle aina omat tuotteensa.

Tehokkaat kosmetiikan aktiiviaineet (joihin retinolikin lukeutuu) usein toimivat vallan mainiosti maltillisina pitoisuuksina, eikä turhan vahvoja tuotteita kannata siis lähteä heti ensimmäisenä metsästämään. Esimerkiksi 1% retinolia tuotteessa on suhteellisen voimakkaan retinolituotteen merkki. Medik8 retinoliseerumeissa pitoisuudet lähtevät  0,3 % ja nousevat jopa tuohon yhteen prosenttiin. Retinolituotteiden kanssa kannattaa ehdottomasti muistaa kosteuttaa ihoa reilulla kädellä, jotta mahdolliset haittavaikutukset jäisivät pienemmiksi.


Kuva: Skincity

Kannattaa huomioida, että retinoli ei valitettavasti sovi kaikkien iholle. Etenkin atooppisen ihon omaavan kannattaa  olla tarkkana retinolituotteiden kanssa. Mikäli ihon hilseily ja kirvely/kutina jatkuu vielä pidemmän käytön jälkeen, voi olla, ettei retinoli sovi ihollesi. Tällöin voit kokeilla esimerkiksi bakuchiolia, joka on retinolin luonnollinen korvike. Se sopii usein hyväksi vaihtoehdoksi heille, joille retinoli aiheuttaa iholla ikäviä sivuvaikutuksia. Myös bakuchiol silottaa ja heleyttää ihoa tehokkaasti, kuten retinolikin, mutta on siis huomattavasti hellävaraisempi iholle. Ja vaikka bakuchiolilla onkin samankaltaisia vaikutuksia ihoon, ei se kuitenkaan ole aivan yhtä tehokas kuin retinoli. Olen ymmärtänyt, että bakuchiol ei pääsisi toimimaan solutasolla asti, kuten retinoli. Korjatkaa, mikäli olen väärässä. 

Mikäli yhtään kosmetiikan tuulia haistelee, ei varmaankaan ole voinut välttyä Bybin bakuchiol boosterin aiheuttamalta hypeltä. Boosteri sisältää 1% bakuchiolia ja 99% skvalaania ja on oikea tehopakkaus ihon heleyttämiseen. Tuotteen hintakin on varsin maltillinen, joten ei ihme, että boosteria myytiinkin yhdessä vaiheessa melkoista vauhtia loppuun useasta paikasta.

Kuva: TwistBe

Itse käytän tällä hetkellä retinolituotteita, mutta bakuchiolia en ole vielä testannut. Aion ehdottomasti kokeilla Bybin bakuchiol boosteria jossain kohtaa ja vertailla tuloksia. Minulla on yksi mielenkiintoisen oloinen retinoliseerumi testissä, ja kirjoitan siitä myöhemmin tarkemmin kunhan olen ensin testannut pidempään! Sen verran voin sanoa, että iho kyllä hehkuu aivan erilailla, kun otin retinolin käyttöön.

Onko retinoli sinulle tuttu? 

Ei kommentteja

Ajatuksia? Jätä kommentti!