Mistä tunnistaa laadukkaan kosmetiikkatuotteen?

Olen aiemmin ollut kosmetiikan suhteen aika suurpiirteinen. Vuosia sitten oli se ja sama mitä iholleni laitoin ja voin paljastaa myös tässä heti alkuun yhden aika nolon jutun. Nuorempana saatoin usein pestä kasvoni iltaisin käsisaippualla, koska sehän nyt on ihan sama millä ne meikit poistaa... Jep jep, kylläpä kirpaisee kirjoittaa tämä näin julkisesti! Voisi kai sanoa, että aika kauas noista ajoista on tultu. Omassa nuoruudessani kosmetiikka ei ollut läheskään niin isossa roolissa kuin nykypäivänä. Teineille tuputettiin Clearasilia joka kuivatti naamaa niin penteleesti, mutta mistään kunnon kosteutuksesta ei missään mainittu sanallakaan. Ei ihme, että finniä pukkasi ja naama hilseili.

Vielä aikuisenakaan en liiemmin purkkieni sisältöjä tutkinut. Hoidin ihoani aivan liian pitkään ihan väärin ja ihmettelin, kun naama kuivuu eikä mikään auta. Ei kai, kun ei ihoni saanut koskaan riittävästi kosteutta tai hyviä rasvoja, laadukkaista aktiiviaineista puhumattakaan. Tämä siksi, koska en silloin tiennyt paremmasta.
Kauneudenhoitoalalla työskentely sekä kosmetiikasta ja sen raaka-aineista opiskelu on kuitenkin avannut silmiä hurjan paljon. Kosmetiikkatuotteet on niin helppo saada näyttämään houkuttelevilta ja laadukkailta, vaikka sisältö olisikin yhtä tyhjän kanssa. Tutkin lähes päivittäin eri raaka-aineita ja niiden vaikutuksia, joten väkisinkin sitä tulee yhä nirsommaksi (tai tarkemmaksi) kuluttamansa kosmetiikan suhteen. Minulle tärkeää on aidosti ihoa hoitavat raaka-aineet ja hiottu tuotekehittely. Haluan kosmetiikaltani tuloksia, en pelkästään mukavaa ihotuntumaa tai hyvää tuoksua.

Tämän vuoksi peruutin myös kuukausittain ilahduttaneen LookFantastic-boksin tilauksen, vaikka kosmetiikkaylläreitä rakastankin yli kaiken. Tutkin sitten innolla teidän muiden postauksista, mitä bokseista tulee. :D


Mistä sitten tunnistaa laadukkaan kosmetiikan?

Kosmetiikkahyllyillä seilatessa menee vähemmästäkin sormi suuhun. Ymmärrän, ettei moni jaksa eikä ole kiinnostunut tutkimaan purkkien sisältöjä, mutta mikäli tuotteeltaan haluaa oikeasti hoitavuutta, kannattaa ainesosiin tutustua edes hieman. Muuten heittää helposti rahaa hukkaan ja sivelee iholleen mitä sattuu.

EU tottakai valvoo kosmetiikassa käytettäviä raaka-aineita tarkasti ja asettaa haitallisille ainesosille kieltoja, mutta mikään laki ei kuitenkaan kiellä myymästä tehottomia tuotteita. Kauppojen hyllyt ovat pullollaan houkuttelevan näköisiä tuubeja ja purkkeja, joiden sisältö ei oikeasti hoida ihoasi tippaakaan, vaan korkeintaan antaa sille esimerkiksi kivan pehmeän tuntuman. Harmillisen moni arvosteleekin kosmetiikkaa lähinnä ihotuntuman perusteella. On olemassa liuta ainesosia joilla ei kosmetiikassa ole muuta funktiota, kuin saada tuote tuntumaan kivalta, tai vaikka levittymään hyvin. Ja älkää käsittäkö väärin, tottakai tällaisellakin seikalla on merkitystä. Ei kukaan halua levittää iholleen tuotetta joka tuntuu epämiellyttävältä. Liian paljon kuitenkin joissain tapauksissa kikkaillaan tuotekoostumuksilla ja sumutetaan asiakasta linssiin jättämällä oikeasti iholle hyvää tekevät ainesosat minimiin.

Tuotetta saatetaan mainostaa hienoilla ainesosilla ja INCI-listaa kurkkaamalla selviää, että tätä hienoa raaka-ainetta on minimaalisen pieni määrä. Pahimmillaan niin pieni, ettei sillä oikeasti voi edes olla iholle hyvää tekevää vaikutusta. Olen usean tuotteen ainesosaluettelossa nähnyt esimerkiksi hajusteen, jonka jälkeen on hoitavat öljyt. Eli hajustetta on tuotteessa enemmän, kuin hoitavia öljyjä tai vaikka kasviuutteita. Kuulostaa aika pöljältä?

Hajusteet ovatkin sitten oma juttunsa, joka varmasti vaatisi jo kokonaan oma postauksen. Tuotteen INCI-listassa saattaa lukea vain parfum tai fragrance, joka ei loppujen lopuksi vielä hirveästi kerro, mistä tämä hajuste koostuu. Hajusteet ovat yleisimmin allergisoivia ainesosia kosmetiikassa, ja hyvin monimutkaisia komponentteja. EU vaatii ilmoittamaan 26 yleisintä allergisoivaa hajustetta sen INCI-nimellä tuotteen ainesosaluettelossa, mikäli niitä tuotteessa esiintyy. Synteettisten hajusteiden sijaan etenkin luonnonkosmetiikassa usein käytetään luonnollisia eteerisiä öljyjä antamaan tuotteelle tuoksua. Eteerisillä öljyillä on liuta myös muita ominaisuuksia, mutta niistä lisää toisessa postauksessa.

Eteeriset öljyt ovat vahvoja, kasveista höyrytislaamalla saatavia nesteitä, eikä niitä tule käyttää varomattomasti vaikka luonnollisia ovatkin. Eteeriset öljyt eivät ole sen vähempää allergisoivia kuin synteettiset hajusteet. Eli jos tuotteen tuoksun kerrotaan tulevan aidoista eteerisistä öljyistä, ei voida automaattisesti olettaa, että se ei voisi aiheuttaa tuoksuyliherkkyyttä tai allergiaa. Myös eteeristen öljyjen pitoisuuksille kosmetiikassa on asetettu tarkat rajat joita valmistajan tulee noudattaa.

Hajusteiden kohdalla lainsäädäntö antaa kuitenkin valmistajalle hieman löysää, sillä hajusteiden on koettu olevan liikesalaisuuksia ja siksi niiden täydellisen tarkkaa ilmoittamista ei vaadita. Monen brändin tuotteillahan on tietty tunnusomainen tuoksu, josta merkin tunnistaa vaikka kilometrin päästä. Itse rakastan hyviä tuoksuja ja kosmetiikassa onnistunut tuoksu on osa kokonaisvaltaista elämystä. Oma nenä on kuitenkin etenkin tuotekehittelyn myötä alkanut todella paljon karsastaa keinotekoisia tuoksuja. Kun työskentelee aitojen, luonnollisten tuoksujen parissa, alkaa keinotekoiset tuntua todella etovilta ja voimakkailta. Kannattaa siis kurkata, missä kohtaa hajusteet INCI-listalla seilaa ja mitä sen perästä löytyy.
Myös termi "luonnonkosmetiikka" saattaa ajaa kuluttajia harhaan (viherpesusta puhumattakaan). Moni saattaa ajatella, että luonnonkosmetiikka on automaattisesti laadukasta, mutta näin ei todellakaan ole. Esimerkiksi halvoissa kasvoöljyissä saatetaan käyttää heikkolaatuisia esteriöljyjä, jotka ovat kokonaisista hyvää tekevistä kasviöljyistä hajotettuja ainesosia, joilla ei ole iholle kovinkaan paljoa annettavaa. Kokonaiset öljyt tunnistaa INCI-listasta onneksi suht helposti. Ne ovat merkitty kasvin oikealla nimellä, eli esimerkiksi Sesamum Indicum (Sesame) Seed Oil (seesamiöljy) tai vaikka Avena sativa kernel oil (kauraöljy). Esteritöljyt löytyvät ainesosaluettelosta sen sijaan esimerkiksi seuraavilla nimityksillä: 

Caprylic/ Capric Triglyceride
Ethyl Ester
Dicaprylyl ether
Coco-caprylate

Hajottamalla kasviöljystä menetetään suurin osa sen ravitsevista vaikutuksista ja sen merkitys on tuotteessa enää vain lähinnä antaa sille mukavan silkkinen ihotuntuma. Ja tässä päästään taas siihen, miksi pelkkää tuotteen ihotuntumaa ei kannata liikaa tuijottaa. Tuote voidaan saada kyllä tuntumaan vaikka kuinka luksukselta iholla, vaikka siinä ei olisi yhtä ainuttakaan ihoa hoitavaa ainesosaa. Etenkin kasvoöljy tai balmi ostoksilla suosittelen kyllä kurkkaamaan, että tuote sisältää niitä aitoja ainesosia, eli kasviöljyjä ja uutteita. Esteriöljyilläkin on toki paikkansa tuotteen koostumuksen parantelussa, mutta mikäli haetaan nimenomaan hoitavuutta, niin kokonaiset kasviöljyt on tällöin oikea valinta.

Mikäli haluaa tuotteelta maksimaalista hoitavuutta, on hyvä tsekata myös mitä kasviöljyä tai uutetta tuotteessa on käytetty eniten. Hyvänä esimerkkinä voisin mainita erään nimeltämainitsemattoman brändin puhdistusöljyn, jota mainostettiin marjan X siemenöljyllä. Ainesosalistaa kurkkaamalla kävi kuitenkin ilmi, että puhdistusöljyssä on lähinnä epämääräistä kasviperäistä öljyä, auringonkukkaöljyä ja rapsiöljyä. Hajusteen ja monen muun ainesosan jälkeen, joista tiedän ettei niitä saa esiintyä kovin suurina pitoisuuksina, oli tämän marjan X siemenöljy. Eli sitä oli pakko olla tuotteessa aivan minimaalisen pieni määrä. Minusta tällainen on harhaanjohtavaa ja typerää. Toki kyseessä on puhdistusöljy, joka pestään pois eikä se juurikaan kerkeä iholla vaikuttaa, mutta hölmö mainonta risoo silti.
Kannattaa huomioida, että hinta ei automaattisesti mene yksiin laadun kanssa. Markkinoilla on vinot pinot kalliita tuotteita, jotka on pakattu täyteen hajusteita, säilöntäaineita ja ainesosia jotka tekevät tuotteen koostumuksesta silkkisen samettisen ja maailman parhaiten imeytyvän, mutta hoitavuus on minimissä. Tuotteen halpa hinta taas kertoo usein siitä, että aitoja kasviöljyjä ja uutteita on korvattu halvoilla ei-hoitavilla ainesosilla. Laadukkaat raaka-aineet kun maksaa enemmän, aivan kuten vaikka ruuassakin. Toki poikkeuksia löytyy aina! 

Tämä postaus kuulosti varmaan kamalalta paasaukselta. En todellakaan halua väittää että luonnonkosmetiikka tai synteettinen kosmetiikka olisi toista tehokkaampaa. Tuotteen laatuun ja tehokkuuteen vaikuttaa aina käytetyt raaka-aineet ja oikeanlainen formulointi. Mittani on täynnä höpöhöpö-tuotteita ja harhaanjohtavaa markkinointia, ja olen nostanut rimaani todella paljon korkeammalle sen suhteen, mitä tuotteita tulen blogissa jatkossa esittelemään.

Kuulisin mielelläni teidän ajatuksia aiheesta! Tutkitko itse mitä purkkisi sisältää?


6 kommenttia

 1. Todella hyvä ja kattava postaus! "Luonnonkosmetiikalla" tai vielä epämääräisemmällä "luonnollisella kosmetiikalla" on kyllä helppo johtaa kuluttajaa harhaan. Hyvä, että aiheesta puhutaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Totta puhut, kosmetiikkamarkkinoilla saa olla kyllä todella valppaana jos haluaa löytää laatua. Pätee kyllä moniin muihinkin markkinoihin... :D

   Poista
 2. Kiitos tosi mielenkiintoinen postaus ja allekirjoitan täysin :) Mitä kaikkea "turhia lupauksia" sitä onkaan vuosien saatossa laittnut iholle. Minäkin oon aina ollut niit mainosten uhri ja uskonut turhiin lupauksiin sen enempää inciä katsomatta. Tulee mieleen niin monet ja ihan himokalliit sarjat, joista oon maksanut lähinnä siitä pakkauksesta ja muusta "luksuksesta" ja tänä päivänä kierrän kaukaa nämä sarjat. Mutta nyt olen paljon valveutuneempi ja hyvinkin tarkka mitä iholleni laitan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Jep, täysin samat kokemukset itsellä. Mutta pääasia, että jossain vaiheessa tietämys lisääntyy ja alkaa tekemään tietoisempia valintoja. Mutta törkeää tuo harhaanjohtava markkinointi kyllä on ja suututtaa joka kerta!

   Poista
 3. Todella hyvä postaus ja aihekin on erittäin tärkeä! Mun mielestä tämä sun teksti ei ollut lainkaan paasaava vaan itse asiassa harvinaisen hyvin ja ns. neutraalisti kirjoitettu. Toit hyvin omat näkemyksesi esiin ja kerroit faktoja, mutta et kuitenkaan lytännyt täysin jotain tiettyä kosmetiikkaryhmää! Mua itseäni häiritsee ihan älyttömästi harhaanjohtava markkinointi, eli just se kun tuotetta mainostetaan ja markkinoidaan raaka-aineella, jota siinä on loppujen lopuksi täysin minimaalinen määrä. Jostain kauneusboksista tuli taannoin joku voide, jonka nimessäkin taidettiin mainita hyaluronihappo ja sillä sitä myös markkinoitiin, vaikka sitä ei tuotteessa itsessään INCI:n perusteella ollut juuri lainkaan. Iso osa kuluttajista kuitenkin ostaa ne tuotteet mainosten, tuotekuvausten ja muiden suositusten perusteella, joten kyllähän tollanen uppoaa moneen. Mäkään en INCI-listoja osaa täydellisesti tulkita, mutta kyllä ne aina tulee vilkaistua tuotetta ostaessa ja jotain niistä sentään myös ymmärrän. Ainakin sen verran, että osaan etsiä sieltä ne raaka-aineet, joilla ko. tuotetta markkinoidaan ja katsoa onko niitä siellä oikeasti vai ei :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Linda! :) Toi on kyllä just niin rasittavaa. Onneks kuluttajista kuitenkin yhä isompi joukko osaa jo vaatia enemmän laatua, joten kosmetiikkafirmojenkin on vähän jo alettava kattomaan tarkemmin että mitä ne tuotteisiinsa tunkee. Mut silti iso joukko tulee aina olemaan niitä, jotka ei osaa tai halua tuotteita sen tarkemmin tutkia ja menevät sitten vaan niiden mainosten varassa. Kyllähän halvat markettituotteet myy kuin häkä. Onneksi kuitenkin isommista kaupoistakin löytyy jo hieman fiksumpia tuotteita pikkuhiljaa. Mulla on kans bokseista just tullut sellasia tuotteita, joiden kohdalla vaan miettii että miksi... :D

   Poista

Ajatuksia? Jätä kommentti!