C-vitamiini ihonhoidossa, miksi se on niin tärkeä?

Vuoden ensimmäinen blogipostaus ei ehkä ole kaikkein kevein aihe, mutta sitäkin mielenkiintoisempi! Itse haluan pyrkiä ymmärtämään miksi jotain tuotetta tai aktiiviainetta kannattaa iholleen käyttää, ja mitä iho milloinkin kaipaa. Tänään puhutaan siis C-vitamiinista, joka on tällä hetkellä ehkä jollain asteella uudenlaisessa nosteessa. C-vitamiiniahan on käytetty ihonhoidossa iät ja ajat, mutta nyt tuntuu, että se on tehnyt viime vuosina uutta tulemistaan. Tekstissä mainittuihin tuotteisiin löytyy suorat linkit postauksen lopusta.

C-vitamiini, eli askorbiinihappo on iholle äärettömän tärkeä antioksidantti. Se uudistaa ja kirkastaa ihoa, tasoittaa väriä sekä tutkitusti taistelee UV-valon aiheuttamia haittoja vastaan.

C-vitamiinilla on myös todettu olevan suuri merkitys ihon kollageenisynteesissä. On pystytty todistamaan kollageenin lisääntyneen, kun ihoa on hoidettu pinnallisesti C-vitamiinilla. Kollageenin vahvistuessa ihosta tulee kiinteämpi ja joustavampi, sekä juonteiden määrä vähenee. Ravinnon mukanahan tulee usein myös reilusti C-vitamiinia, mutta tutkimusten perusteella sisäisesti nautittuna C-vitamiini ei juurikaan vaikuta ihoon. Ihmisen keho ei myöskään itsessään pysty tuottamaan C-vitamiinia, toisin kuin joillain kasveilla ja eläimillä, joten on tärkeää saada se ravinnon mukana ja ulkoisesti purkista.C-vitamiinin käyttäminen ihonhoitotuotteissa ei kuitenkaan ole aivan mutkatonta. Se on nimittäin todella epävakaa ja altis hapettumiselle, sekä sen säilyvyyteen vaikuttaa useat tekijät, kuten esimerkiksi vesi, valo ja lämpötila. Nämä seikat tulisikin huomioida tuotteen pakkauksessa. C-vitamiinia sisältävä tuote saattaa muuttaa väriään hapettuessaan, ja jos tuotteessa on käytetty väriaineita, ei vitamiinin hajoamista välttämättä huomaa. Hajonnut C-vitamiini myös menettää vaikutuksensa. Tuotteita valitessa saa siis olla tarkkana. 

Kirkkautta iholleen toivova voi saada hyvällä C-vitamiinituotteella nopeitakin tuloksia. Jos sen sijaan C-vitamiinilla halutaan hoitaa esimerkiksi pigmenttimuutoksia, on vitamiinin päästävä imeytymään syvälle ihoon vaikuttamaan. Tämä vaatii korkealaatuisen tuotteen säännöllistä ja pidempiaikaista käyttöä. C-vitamiinin imeytyvyyteen  vaikuttaa merkittävästi myös pH ja vitamiinia tulee olla tuotteessa riittävästi oikeassa muodossa, jotta tuotteelta voidaan odottaa hyviä tuloksia. Toimivan C-vitamiinipitoisen tuotteen kehittely vaatii todellista ammattitaitoa, eikä se missään nimessä ole helppoa. Markkinoilla on varmasti aivan todella paljon C-vitamiinituotteita, joissa itse vitamiini on joko hajonnut vääränlaisen formuloinnin tai pakkaamisen takia, tai sitten vitamiini on sellaisessa muodossa ettei se tee iholle juuri mitään. Onneksi aina voi kysyä ammattilaisilta neuvoa, jos epäilyttää!


C-vitamiinia sisältävät tuotteet toimivat loistavasti samealla, karhealla ja tukkeutuneella iholla kirkastaen ja virkistäen sitä tehokkaasti. Jos haluaa erityisen tehokasta vitamiinihoitoa iholleen, kannattaa valita korkealaatuinen C-vitamiinia sisältävä seerumi. Seerumissa aktiiviaineet ovat tehokkaan tiiviissä muodossa.

Rasvaiselle ja normaalille iholle voi käyttää tuotteita joissa on korkeakin pitoisuus C-vitamiinin puhtainta muotoa, l-askorbiinihappoa. Joissain tuotteissa vitamiinipitoisuus voi olla jopa 20-25 %, mutta jos epäilyttää, voit ottaa aluksi kokeiluun tuotteen jossa on vaikka 10 % vitamiinipitoisuus.

Muutenkin, kun on voimakkaammista aktiiviaineista kyse, kannattaa etenkin niihin tottumaton iho totuttaa aineeseen pikkuhiljaa. Voit käyttää tuotetta alkuun esimerkiksi vaikka  kolme kertaa viikossa ja pikkuhiljaa nostaa päivittäiseen käyttöön. Kärsivällisyys on valttia, kun on kyse ihonhoidosta. Suomalaisella Unna Nordicilla on tuotevalikoimassaan Taimi- Vitamin C Treatment, joka on kuuriluontoisesti käytettävä C-vitamiiniseerumi. Seerumin vitamiinipitoisuus on 10 % ja tuote sekoitetaan itse kahdesta eri komponentista: seerumista ja C-vitamiinijauheesta. Seerumi sisältää C-vitamiinin lisäksi mm. koivunmahlaa, joka on olennainen osa Unna Nordicin tuotteita. Seerumi suositellaan käytettäväksi kuuden viikon sisällä avaamisesta. Taimia voit ostaa Unnan verkkokaupasta. Jos asut tai liikuskelet Jyväskylässä, niin kauneushoitola Charming Beauty myy Unna Nordicin tuotteita, mikäli haluat käydä hypistelemässä purnukoita. :)

Medik8- C-Tetra on tehokas 100 prosenttisen stabiili C-vitamiiniseerumi. Seerumi sisältää l-askorbiinihappoa rasvaliukoisessa muodossa ja E-vitamiinia, joka tehostaa C-vitamiinin vaikutusta. C-Tetrassa on pohjana on ihoa pehmentävä jojobaöljy. Myös Novexpert merkillä on super mielenkiintoisia ja innovatiivisia C-vitamiinituotteita, mutta niihin en ole kerennyt vielä perehtyä sen kummemmin. Kiinnostaa kuitenkin ehdottomasti testata joskus!

Herkällä iholla voimakkaammat C-vitamiinin muodot voivat aiheuttaa ärsytystä, joten sellaisen omaavan kannattaa etsiä käsiinsä hieman miedompia C-vitamiinituotteita. Hyvä vaihtoehto voi olla esimerkiksi vesiliukoinen C-vitamiinijohdannainen, joka kulkee nimellä Magnesiumaskorbyylifosfaatti. Se on iholle huomattavasti hellävaraisempi vaihtoehto. The Ordinarylta löytyy Magnesium Ascorbyl Phosphate Solution 10%-kasvovoide, joka sisältää 10 % puhdasta MAF:a ja kirkastaa ihoa tehokkaasti. Myös esimerkiksi Paula's Choicelta löytyy MAF:a sisältävä Radiance Renewal Mask- yönaamio, joka kirkastaa ja heleyttää ihoa yön aikana. Yönaamio sisältää C-vitamiinin lisäksi mm. hypetettyä niasiiniamidia, arbutiinia ja hyaluronihappoa.


Tämän postauksen piti alunperin tulla sunnuntaina ulos, mutta aivot on vielä aivan lomalla ja kirjoittaminen on ollut tuskaisen vaikeaa. Ehkäpä tää tästä, kun pääsee takaisin arkirytmiin. Ihanaa alkavaa vuotta kaikille! Toivottavasti tästä vuodesta tulee jokaiselle hyvä. :)

Käytätkö C-vitamiinia ihonhoidossa?

Suorat linkit postauksessa mainittuihin tuotteisiin:

Unna Nordic - Vitamin C Treatment 

Medik8- C- Tetra Serum 

The Ordinary- Magnesium Ascorbyl Phosphate Solution 10% 

Paula's Choice- Radiance Renewal Mask- yönaamio 
2 kommenttia

 1. Toistaiseksi on tullut käytettyä c-vitamiinia sisältäviä tuotteita melko vähän, mutta kiinnostus kasvaa koko ajan. Seuraavaan tilaukseeni varmasti jo sisällytän jotain...

  https://hohtavaelamani.blogspot.com/?m=1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. C-vitamiini on kyllä ehdottomasti yksi niistä aineista, joita ihonhoitoon kannattaa sisällyttää. :)

   Poista

Ajatuksia? Jätä kommentti!