Kasvoöljy, miksi se on niin tärkeä osa ihonhoitorutiinia?

Olen huomannut, että moni pohtii kasvoöljyn merkitystä ihonhoidossa. Ensimmäinen mielikuva kasvoöljystä saattaa olla paksu lähmä, joka jää iholle ikuisuudeksi lillumaan. Tai sitten sen funktiota ei ymmärretä. Enkä itsekään ensimmäisen öljyni saadessa ollut aivan varma, että missä vaiheessa se kuuluu iholle lisätä. Toivottavasti tämän postauksen lukeminen valaisee asiaa sinullekin!

Iho kaipaa erityisesti kahta asiaa, kosteutusta sekä hyvälaatuisia öljyjä. Öljyjen tarkoitus on estää kosteuden haihtuminen, pehmentää sekä tuoda iholle ravinteita. Laadukkaat luonnolliset öljyt sisältävät runsaasti antioksidantteja, hyviä rasvahappoja sekä vitamiineja. Hieman karsastan sitä neuvoa, että kasvoöljyllä voisi korvata kosteusvoiteen. En itse jättäisi kumpaakaan pois, vaan nimenomaan yhdessä ne toimivat parhaiten. Kasvoöljyä voit käyttää sellaisenaan tai sekoittaa sen esimerkiksi kasvovoiteeseen.Kuten yllä mainitsin, kasvoöljy lukitsee iholle kosteutta ja estää sen haihtumisen. Eli ainut poikkeus jolloin öljyllä voisi "korvata" kosteusvoiteen on se, että kosteutat ihoasi ennen öljyn levitystä jollain muulla tavalla. Voit esimerkiksi levittää öljyn kostealle iholle, tai vaikka suihkia alle reilun kerroksen kukkaisvettä tai jotain muuta kosteuttavaa nestettä. Jos levität öljyn puhtaalle ja kuivalle iholle, ei sillä luonnollisestikaan ole kosteutta jota lukita ihoon. Kasvovoidetta ja seerumia käytettäessä kasvoöljy tulee levittää iholle aina viimeisenä, ellei tuotteen valmistaja toisin ohjeista.

Ensimmäinen kasvoöljyni oli huonolaatuinen, enkä ymmärtänyt mitä järkeä tuotteen käytössä oli, koska ei se oikein tuntunut tekevän mitään. Sitten kun sain oikeasti hyvän kasvoöljyn käyttööni, koin valaistumisen ja ymmärsin heti öljyn tärkeyden. Hyvän kasvoöljyn vaikutukset huomaa nopeasti. Usein jo parissa päivässä iho tuntuu pehmeämmältä ja ravitummalta. Hyvälaatuinen kasvoöljy ei myöskään jätä jälkeensä raskasta tai paksua tuntumaa.

Itselleen sopivaa kasvoöljyä valitessa pieni perehtyminen tuotteen INCI- listaan on suositeltavaa. Laadukkaan ja hoitavan öljyn tunnistaa siitä, että siinä on käytetty kokonaisia kasviöljyjä. Ne löydät INCI- listalta öljyjen englannin- tai latinankielisillä nimillä. Esimerkkinä Darphinin kasvoöljyn INCI- listalla on heti ensimmäisenä Sesamum Indicum (Sesame) Seed Oil, ja toisena Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, eli kokonaisia, hoitavia ja ravitsevia kasviöljyjä. Ja INCI- lista alkaa aina siitä raaka-aineesta, jota tuotteessa on eniten, eli suosittelen tsekkaamaan vähintään edes muutamat ensimmäiset, niin tietää vähän mitä on iholleen laittamassa.Sen sijaan halvoissa öljyissä saatetaan käyttää niin sanottuja esteriöljyjä, jotka eivät ole niin hoitavia kuin edellä mainitut kokonaiset kasviöljyt. Esteriöljyt ovat hajotettu kokonaisista kasviöljyistä ja huomattavasti halvempia. Otetaan esimerkiksi eräs edullinen kasvoöljy. Itse ajattelin alkuun tuotteesta että onpa kiva, ja se olikin ihan ok alkukesästä kun iho oli hyvässä kunnossa. Mutta huomasin kyllä hyvin nopeasti, että tuote ei tuntunut tekevän iholle loppujen lopuksi yhtään mitään. Ja kun kurkataan INCI- listaa, niin heti ensimmäisenä huonolaatuisesta kasvoöljystä löytyy Caprylic/ Capric Triglyceride. Eikö ole aika erilaiselta kuulostava nimi kuin kokonaisten kasviöljyjen INCI- nimet? Oman käsitykseni mukaan kyseinen ainesosa on palmu- tai kookosöljystä johdettu neutraaliöljy. Se tekee tuotteesta helposti levittyvää ja imeytyvää sekä on ominaisuudeltaan täysin ihoa ärsyttämätön. Korjatkaa jos olen väärässä. Hoitavuutta kyseisessä ainesosassa ei ole mitään verrattuna kokonaisiin kasviöljyihin, jotka usein ovat todella antioksidantti- ja vitamiinipitoisia.

Halvat esteriöljyt tunnistaa INCI- listalla usein esimerkiksi seuraavista yleisimmistä nimistä: 
Caprylic/ Capric Triglyceride
Ethyl Ester
Dicaprylyl ether
Coco-caprylateMillainen öljy omalle iholle kannattaa valita?

Riippuu täysin oman ihon kunnosta ja tarpeista millainen öljy itselle parhaiten sopii.

Rasvoittuva iho/ ongelmaiho

Rasvoittuvalle ja akneiholle sopii erityisen hyvin ruusunmarjaöljy. Se häivyttää epäpuhtauksista jääneitä jälkiä sekä uudistaa ihoa tehokkaasti. Ruusunmarjaöljy ei silti ole pelkän epäpuhtaan ihon juttu, vaan se sopii hyvin myös muille ihotyypeille. Sitä suositellaan myös ikääntyvälle iholle sekä esimerkiksi pigmenttiläiskiin ja auringon tekemiin ihovaurioihin.

Pai Rosehip Bioregenerate Oil uudistavaa ruusunmarja kasvoöljyä myy esimerkiksi Ecco Verde hintaan 31,19 euroa. Voit tilata sen tästä linkistä. 

Ecco Verden verkkokaupasta löytyy myös Inikan 100% puhdas, kylmäpuristettu luomuruusunmarjaöljy hintaan 20,79 euroa. Voit tilata sen tästä linkistä. 

Pai ja Inika ovat molemmat luonnonkosmetiikkaa.Kuiva iho

Kuivalle iholle kasvoöljyt ovat erityisen tärkeitä. Kuivalta iholta puuttuu luonnollisia öljyjä, ja siksi niitä on suositeltavaa lisätä iholle itse.

Omalla kokemuksellani (ja kuivalla ihollani) voin suositella Darphinin Tangerine kasvoöljyä. Ihotuntumaltaan öljy on täydellinen. Se imeytyy todella nopeasti sekä jättää ihon pehmeäksi ja kuulaaksi. Huomasin myös (sekä jopa mieheni huomasi!) että ihonsävyni on tasoittunut merkittävästi. Kuivat ja punoittavat kohdat ovat todella menneet menojaan. Siitä saa kiittää hyviä kosteuttavia tuotteita sekä tätä ihmeellisen hyvää kasvoöljyä. Tasapaino ihonhoidossa on kaiken A ja O, ja vihdoin tuntuu että olen itse löytänyt sen tasapainon. Olen aika kauan saanut taistella kuivaa naamaani vastaan, joten olen todella iloinen että iho tuntuu nyt joka päivä terveeltä ja hyvinvoivalta. 

Jos Darphinin kasvoöljy kiinnostaa, niin sitä saa Sokoksen verkkokaupasta (ja myymälöistä) hintaan 68 euroa. Voit tilata sen tästä linkistä. 

Toinen erityisesti kuivalle iholle suositeltu tuote on Oilixian Amazonian Cacay kasvoöljy, joka sisältää mm. acai- öljyä ja parapähkinäöljyä. Tätä öljyä suositellaan erityisesti kuivalle talvi-iholle, sillä sen koostumus on täyteläinen ja tehokkaasti ravitseva. Oilixian öljyä myy esimerkiksi Jolie hintaan 57,99 euroa, ja voit tilata sen tästä linkistä. Jolien sivulla on myös muutama lyhyt arvostelu tuotteesta. Oilixian tuotteet ovat luonnonkosmetiikkaa.

Edullisemmasta hintaluokasta voisi esille nostaa Latvialaisen Dabban kosteuttavan kasvoöljyn, jonka hinta-laatusuhdetta on kehuttu maasta taivaisiin. Dabban kasvoöljy sisältää runsaasti erilaisia öljyjä, kuten mm. manteliöljyä, jojobaöljyä, kamomillaa ja purasruohoa. Dabban tuotteet ovat sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Öljyä myy esimerkiksi House of Organic hintaan 24,90 euroa, ja sen voit tilata tästä linkistä. Herkkä iho

Herkkäihoisen kannattaa etsiä etenkin kauraa sisältäviä tuotteita, sillä puhdas kotimainen kaura on oikea super raaka-aine rauhoittamaan ihoa. Kaura sisältää beetaglukaani nimistä hiilihydraattia, jolla on kyky muodostaa iholle ohut "kalvo", joka suojaa ihoa ulkoisilta ärsykkeiltä. Beetaglukaani myös tasapainottaa ihon bakteerikantaa jolloin iho voi kokonaisvaltaisesti paremmin.

Suomalaiselta Atopikilta löytyy sertifioitua luonnonkosmetiikkaa oleva Sensitive rauhoittava kauraöljy, joka ravitsee ja rauhoittaa ihoa. Kauraöljy sisältää runsaasti omega- 3- rasvahappoja ja se tekee ihosta kimmoisan ja pehmeän. Atopikin kasvoöljyä myy mm. apteekkishop, jossa se on nyt myös tarjouksessa hintaan 25,90 euroa (normaali hinta hieman yli 30 euroa). Voit kurkata tuotteen tästä linkistä. 

Toinen herkän ihon hoitoon suositeltu kasvoöljy löytyy sekin suomalaiselta luonnonkosmetiikan merkiltä. Kyseessä on Ekopharman Herukka Siemenöljy. Mustaherukan siemenöljy kosteuttaa, rauhoittaa ja pehmentää ihoa. Sen teho pääsee oikeuksiinsa nimenomaan herkän ja atooppisen ihon hoidossa. Tuote on hajusteeton, eli siihen ei ole lisätty erityisiä tuoksuaineita, mutta ei myöskään poistettu raaka-aineiden ominaistuoksua. Jos tuote on tuoksuton, silloin siinä ei ole mitään tuoksuja. Ekopharman kasvoöljyä myy mm. Hilla verkkokauppa hintaan 29,90 euroa, ja voit tilata tuotteen tästä linkistä. Viimeinen maininta vielä arganöljylle, joka on oikea monitoimituote. Se tasoittaa ihon epätasaisuuksia, rauhoittaa herkkää ihoa sekä ihoärsytyksiä. Arganöljy on hyvin antioksidanttipitoinen sekä se sisältää runsaasti ihoa korjaavaa E-vitamiinia. Öljyä voi kokeilla myös silmänympärysiholle ja huulille, sekä puhdistaa meikit tai ravita kuivat ja elottomat hiukset.

Sokoksen verkkokaupassa ja myymälöissä on saatavilla Haut Segalan puhdasta arganöljyä hintaan 20,90 euroa. Näät tuotteen tästä linkistä. 

Myös suomalainen Flow myy arganöljyä ja sitä voi ostaa esimerkiksi Ruohonjuuresta hintaan 16,90 euroa. Näät tuotteen tästä linkistä. 

Etenkin talven tullen rohkaisen kyllä jokaista kokeilemaan kasvoöljyn lisäämistä ihonhoitorutiiniin. Voit saada öljystä vielä hieman enemmän tehoja irti, jos hierot sen kasvoille lämpimillä käsillä. Itse en ole vielä saanut kasvohieronnasta rutiinia, mutta ehkä joskus...

 Toivottavasti sait postauksesta hyödyllisiä vinkkejä. Kaunista syksyn alkua!

Joko sinulla on kasvoöljy käytössä?

Ps. Postauksen linkit eivät ole affiliate linkkejä, enkä hyödy niiden klikkailusta mitenkään. Halusin lisätä linkit teille helpotukseksi, mikäli jokin mainituista tuotteista kiinnostaa.

6 kommenttia

 1. Todella hyvä postaus. Itse sekoitan öljyn aina kasvovoiteeseen. Suoraan (käden kautta) iholle annosteltuna innostun lutraamaan usein liikaa. :)

  Jos haluat kurkata mun suosikki (seerumi)öljyjä, listasin niitä omaan blogiini: https://moumou.fi/2019/04/24/viisi-seerumia-pintakuivalle-iholle/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Jep, voiteeseen sekoitettuna on tosi hyvä. Paitsi silloin kun iho on oikein kuiva ja eloton korppu, tykkään läträtä öljyä "vähän" enemmän. Kiitti linkistä, kurkkaan ehdottomasti!

   Poista
 2. Tosi hyvä ja kiinnostava postaus. Tuli mullekin uutta tietoa :)
  Mä en kesällä yleensä käytä kasvoöljyä lainkaan mutta syksyllä ja talvella varsinkin ihan ehdoton!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :) Jep, moni ei niitä välttämättä kesällä tarvi. Ite tykkään käyttää kesälläkin jotain kevyempää öljyä, mut en mitään kovin tuhtia tavaraa.

   Poista
 3. Tää oli hyvä postaus ja varmasti todella valaiseva erittäin monelle! Kasvoöljyjä tosiaan pelätään ihan turhaan, mutta toisaalta liikaa kuulee myös puhuttavan siitä, että voide laitetaan aina vasta öljyn kuin öljyn päälle. Eikä se ihan siten ole, kuten säkin tässä mainitsit :) Mulla on öljyt käytössä alkusyksystä loppukevääseen, kun ilmat alkaa viiletä. Kesähelteillä en niitä juurikaan koe tarvitsevani kuin ihan silloin tällöin, vaikka mulla kuiva iho onkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Näinhän se on! Varsinkin rasvoittuvalle iholle usein neuvotaan, ettei öljyjä saisi käyttää, vaikka oikein valittu öljy tukee myös epäpuhdasta ihoa. Joo en mäkään ihan pahimpina hellekausina käytä, mut muuten kesäisin tykkään vähän kevyemmistä kasvoöljyistä. :)

   Poista

Ajatuksia? Jätä kommentti!