4 vinkkiä helpottamaan kuivuudesta kärsivää ihoa

Ihon kuivuudesta kärsii ajoittain varmasti valtaosa suomalaisista. Täällä meillä sääolot eivät ole kaikista helpoimmat, ja vaihteleva sää vaikuttaa myös ihoon. Talvisin kuiva ilma ja viima edesauttavat kosteuden haihtumista iholta, ja kesäisin taas auringon UV-säteily vie osansa ihon kosteudesta. Myös jotkut lääkitykset saattavat aiheuttaa ihon kuivumista. Kuiva iho on samea ja eloton sekä pahimmillaan kutisee ja hilseilee.

Iho voi olla pintakuiva, jolloin sen kuivuus on kausittaista sekä selkeästi ympäristötekijöistä kiinni. Toisilla ihon kuivuus on pysyvä tila, eikä siihen juurikaan vaikuta esimerkiksi sääolosuhteet.

Itse kärsin ihon kuivuudesta lähes kaikkina muina vuodenaikoina paitsi kesäisin. Tai no, alkukesä yleensä on helppoa aikaa, mutta näin loppukesästä naama alkaa taas olla kuin näkkileipä. Ai ettien että.

Uskon, että siellä ruudun takana on myös muita samasta ongelmasta kärsiviä, joten listasin tähän muutaman seikan jolla voi yrittää saada helpotusta tilanteeseen.


1. Kosteuta ihoa

Tuliko yllätyksenä? En usko. Kosteutta tarvitsevat kaikki ihotyypit, joten kenenkään ei kannata tästä laistaa. Ja nimenomaan vesi on se elementti, jota jokaisen iho kaipaa. Ihonhoidon tarkoituksena on antaa iholle kosteutta, lukita kosteus ihoon sekä estää sen haihtuminen.

Kannattaa panostaa etenkin hyaluronihappopitoisiin tuotteisiin, sillä kyseinen happo on oikea ihon super kosteuttaja. Hyaluronihappo on tehokkaimpia tunnettuja humektantteja, eli se sitoo tehokkaasti kosteutta ihoon. Humektantteihin lukeutuu myös mm. glyseriini, hunaja, aloe vera- geeli sekä maitohappo. Humektantit kuitenkin tarvitsevat kosteutta jota sitoa ihoon. Tämän vuoksi kasvoveden käyttö on tärkeää, sillä tarjoat ihollesi kosteutta jonka muut tuotteet voivat sitten lukita ihoon ja estää kosteuden haihtumisen.

Ihoa pehmentämään ja suojaamaan, sekä siihen kosteutta lukitsemaan kannattaa valita kasviöljyjä, joilla on huima hoitoteho. Kasviöljyillä voit tarjota ihollesi tärkeitä rasvahappoja ja antioksidantteja.  Öljyt itsessään eivät siis kosteuta ihoa, vaan ne lukitsevat olemassa olevan kosteuden ihoon. Siksi esimerkiksi kasvoveden kerrostaminen on hyvä ratkaisu, jolloin annat ihollesi ekstra kosteutuksen jonka sitten lukitset öljyllä ihoon. Kasvovettä voit kerrostaa iholle niin, että annat ensimmäisen kerroksen imeytyä, jonka jälkeen lisäät toisen kerroksen. Tätä voit jatkaa niin monta kerrosta kuin hyvältä tuntuu. Korealaiseen ihonhoitoon perehtyneelle kasvoveden kerrostaminen, ja erityisesti 7- skin method saattaakin jo olla tuttu juttu. Tässä metodissa siis kasvovettä tai hoitonestettä kerrostetaan iholle seitsemän kerrosta.

Moni saattaa skipata kasvoöljyt sekä -vedet pitäen niitä hieman turhana, mutta kyllä niihin kannattaa ehdottomasti panostaa. Oma ihonhoitoni on täysin mullistunut viimeisen vuoden aikana, enkä luopuisi esimerkiksi kasvoöljystä enää.

Mulla on ollut nyt reilun viikon verran käytössä Darphinin Tangerine- öljyeliksiiri yhdessä saman merkin hoitovoiteen ja seerumin kanssa, ja tuntuu että ensimmäistä kertaa iho on oikeasti kosteutettu aamusta iltaan. Innolla odotan pysyykö teho vielä ilmojen kunnolla kylmetessä!2. Kuori ihoa säännöllisesti

Joku saattaa ajatella, että eihän nyt kuivaa ihoa kannata kuoria, mutta kyllä vaan kannattaa. Voiteet ja tehoaineet imeytyvät iholle huomattavasti paremmin kun kuorit siitä ylimääräisen karstan pois. Itsen kuorin naamani kerran viikossa, ja se on hyvä tahti ainakin omalle iholleni. Muista kosteuttaa iho aina kuorinnan jälkeen.

3. Vältä höyryävän kuumia suihkuja

Kuuma kylpy tai suihku alkaa kummasti houkuttaa etenkin syksyn ensimmäisten viimojen puhaltaessa. Ihon kannalta se ei kuitenkaan ole paras idea, sillä kuuma vesi (kuten liiallinen suihkussa lotraaminen muutenkin) kuivattaa ihoa. Vesi saattaa huuhtoa mukanaan ihon luonnollisia öljyjä, jolloin naamaa alkaa herkemmin kiristää.

Kannattaa myös välttää ihon hinkkaamista pyyhkeellä. Itse olen luopunut kasvopyyhkeestä kokonaan ja vain hengaan pesun jälkeen hetken naama märkänä. Sitten kun ylimääräinen vesi on hävinnyt (mikä kyllä tapahtuu hyvin nopeasti) niin laitan päälle kasvoveden. Tämän metodin olen todennut hyväksi ja toimivaksi.
4. Valitse oikeat hoitotuotteet

Jotkut hoitotuotteet voivat olla turhan tujuja kuivalle iholle. Etenkin monet puhdistusaineet jättävät jälkeensä kiristelevän naaman. Vaahtoavat puhdistusaineet saattavat tuntua kuivattavalta ja monelle kuivaihoiselle puhdistusmaito voikin olla hyvä ja hellävarainen valinta. Itse en vain ole vielä löytänyt pesuteholtaan tarpeeksi tujua puhdistusmaitoa, joka veisi raskaankin meikin mennessään.

Moni vannoo tällä hetkellä puhdistusöljyjen nimeen, sillä ne eivät jätä iholle kiristelevän kuivaa tuntumaa. Minua kiinnostaisi myös puhdistuspalat, etenkin Ilona Luonkosin öljypuhdistuskakku, joka on kerännyt paljon kehuja ympäri internetiä. Siihen täytyy ehdottomasti tutustua jossain vaiheessa.

Kuivaihoisen kannattaa kosteusvoiteen lisäksi ottaa ihonhoitorutiiniinsa mukaan vähintään kasvovesi ja öljyt, sekä vaihtaa puhdistusaine sellaiseen joka ei kuivata ihoa. Omalle iholle parhaimmat tuotteet löytyvät kokeilemalla. Usein herkän ihon tuotteet voivat olla oikein toimivia kuivalle iholle.


Kuivan ihon meikkaaminen voi olla aika tuskaa, nimimerkillä kokemusta on! Usein iho näyttää vielä huonommalta kun siihen iskee paksun meikkivoiteen sekä kunnon puuterikerroksen. Kuivan ihon meikkipohja kannattaa pyrkiä pitämään ohuena ja käyttää valoa heijastavia tuotteita. Myös kosteuttavasta tai heleyttävästä meikinpohjustusvoiteesta voi saada hätäavun. Jos naamaa alkaa kiristellä pitkin päivää, niin monia kasvosuihkeita voi suihkia myös meikin päälle. Tähän tarkoitukseen esimerkiksi Flown ruususuihke on erittäin hyvä!


Onko teillä jotain muita kikkoja kuivan ihon selättämiseen?Ei kommentteja

Ajatuksia? Jätä kommentti!