Hapot ihonhoidossa: Löydä ihollesi parhaiten sopiva happotyyppi

Aika pelottava otsikko, vai mitä! Haluaisin kovasti pysyä kahden postauksen viikkotahdissa, mutta tällä viikolla ehdin raapaista kasaan vain tämän yhden postauksen työkiireiden vuoksi. Aion tulevaisuudessa kirjoittaakin hieman työhön liittyvää asiaa, sillä se liittyy vahvasti myös blogini aihepiiriin. Mutta siitä lisää tuonnempana. :)

Happoja!

Nyt puhutaan nimittäin hapoista. Erilaisia ihoa hoitavia happoja vilisee kosmetiikassa nykyään pilvin pimein. On esimerkiksi AHA- happoja, BHA- happoja ja PHA- happoja. Vähemmästäkin menee pää pyörälle kosmetiikkahyllyä ihmetellessä. Hapot ovat kuitenkin ihonhoidossa tehokkaasti vaikuttavia aineita, joten pieni perehtyminen asiaan kannattaa! Monelle aihe saattaa olla tullut tutuksi edullisen ja suositun The Ordinaryn tuotteiden myötä, joita kaikki tuntuvat hypettävän.

Itsehän toki villiinnyn myös kaikesta tehokkaasta ja ihmeellisestä, mistä intoillaan pitkin internettiä. Mutta kuten olen aiemmin maininnut, tutkin aina etukäteen mistä on kysymys, ennen kuin ryntään purkkimarkkinoille.


Happoja hehkutetaan iholle ihmeitä tekevinä superaineina (mitä ne ovatkin), mutta villitys saa herkästi ihmiset intoutumaan liikaa ja ottamaan käyttöön liian vahvat tai omalle iholle sopimattomat tuotteet. Koska hapot nimenomaan kuorivat ihon päällimmäistä kerrosta, ei happoja sisältäviä tuotteita missään nimessä kannata käyttää liikaa. Ethän kuori normaalilla rakeellisella kuorimisaineellakaan joka päivä? Liika happoilu, ja kuoriminen ylipäätään, voi saada ihon ärtymään ja ohenemaan.

Itselläni on käytössä Evolven Miracle Mask hedelmähapponaamio, josta aiemmin hieman jo kirjoitinkin. Käytän naamiota kerran viikossa tai kahdessa. Naamio on tehokas ihon uudistaja, joten en käytä yhtä aikaa mitään muita happotuotteita. Sille ei yksinkertaisesti ole tarvetta. Nimenomaan naamiot ovat yleensä täpäkämpää tavaraa juuri siksi, että niitä käytetään harvemmin. Mielestäni naamiota on ok käyttää maksimissaan kerran viikossa. Seerumeissa ja kasvovesissä happopitoisuudet ovat usein miedommat, joten niitä voi käyttää useammin. Muista aina suojata iho huolellisesti auringolta kuorivan tuotteen käytön jälkeen, koska iho on silloin herkempi auringonvalon haittavaikutuksille.


Kannattaa miettiä mitä oma iho milloinkin kaipaa, ja lähteä siltä pohjalta etsimään itselleen parhaiten sopivia tuotteita. Ihoon vaikuttavat niin monet seikat aina elintavoista vallitsevaan säähän, että se saattaa kaivata hyvinkin erilaisia tuotteita eri aikoina. 


AHA-Hapot

Siis mitkä?

AHA- happoja eli alfahydroksihappoja esiintyy luontaisesti hedelmissä, maidossa ja mm. sokeriruo'ossa. AHA- happoja kutsutaankin nimellä hedelmähapot, sillä niitä uutetaan eri kasvien sokereista. Hedelmähappojen tehtävänä on ihon kuoriminen. Päällimmäisen, irtoavan ihosolukon ja kuonan poistaminen kirkastaa ja heleyttää kasvoja tehokkaasti. Hedelmähapot kuorivat ihoa rakeettomasti, jolloin se on hellävaraisempi keino kasvojen kuorimiseen. Kirjoitinkin hieman aiheesta aiemmin tässä postauksessa. AHA- hapoista voivat kaikki ihotyypit saada tehokasta hyötyä erilaisiin iho-ongelmiin. Niillä on positiivinen vaikutus ennenaikaisesti ikääntyneelle iholle ja esimerkiksi vaikka rasvaiselle ja epäpuhtaalle iholle.

Glykolihappo

Tehokkain tästä happoryhmästä on glykolihappo (glycolic acid), joka on myös useimmin kosmetiikassa käytetty happo, juuri sen tehokkuuden vuoksi.  Happotuotteiden kanssa maltti on valttia, sillä kaikkein tehokkain ei todellakaan ole välttämättä kaikista paras juuri sinun ihollesi. Glykolihappo saattaa saada herkemmän ihon punoittamaan ja kihelmöimään, pahimmillaan jopa ärtymään. Jos epäilyttää, suosittelen kokeilemaan ensin tuotetta  vain pienelle alueelle. Oma iho kannattaa muutenkin  totuttaa pikkuhiljaa hedelmähappotuotteille, jos ne ovat uusi juttu ihonhoitorutiinissasi.  Kosmetiikan toivelista- postauksessa mainitsin Pixin Glow Tonic kasvoveden, joka sisältää 5% glykolihappoa ja sopii vallan mainiosti päivittäiseen käyttöön kirkastamaan ihoa.

Maitohappo

Jos ihosi on kuivuuteen taipuvainen, maitohappo (lactic acid) on silloin hyvä valinta. Se on huomattavasti hellävaraisempi kuin glykolihappo. Kuorivan ominaisuutensa ohella maitohappo auttaa myös pitämään ihon paremmin kosteutettuna.  Ainakin The Ordinarylta löytyy maitohappoa sisältävä seerumi, sen löytää mm. täältä. 

Mantelihappo

Herkälle iholle mantelihappo on hedelmähapoista paras valinta, sillä se on niistä kaikkein hellävaraisin. Hellävaraisen siitä tekee sen muita AHA- happoja suurempi molekyylikoko, jolloin se läpäisee ihon pintaa hitaammin. Mantelihappo toimii hyvin myös rasvaisuuteen taipuvalla iholla, sillä se imeytyy rasvaiseen ihoon hyvin ja on antibakteerinen. Säännöllinen käyttö ehkäisee ihon rasvoittumista.


BHA-Hapot

AHA- hapot vaikuttavat ihon pinnalla, mutta BHA- hapoilla pääsee hieman pintaa syvemmälle. BHA- hapot (betahydroksihapot) kuorivat ihoa ihohuokosten sisältä, jolloin ne vähentävät epäpuhtauksien ja mustapäiden syntymistä. Hyvä valinta siis heille jotka kärsivät epäpuhtaasta ihosta tai laajentuneista ihohuokosista. Salisyylihappo on varmasti monelle tuttu BHA- happo, ainakin heille jotka ovat joskus kärsineet aknesta. Muistan että salisyylihappo oli paljon esillä jo omassa nuoruudessani, ja siitä on jokunen tovi aikaa. Päivittäin käytettynä salisyylihappo avaa tehokkaasti tukkeutuneita ihohuokosia. 


PHA-Hapot

 PHA- hapoilla on muita happoja suurempi molekyylikoko, jolloin ne ovat kaikista hitaimmin vaikuttava happoryhmä. Vaikutukset ovat kuitenkin hyvin samankaltaisia. Myös PHA- hapot (polyhydroksihapot) kuorivat ja heleyttävät ihoa. Kuoriva vaikutus ei PHA- hapoilla ole yhtä voimakas kuin muilla, ja ne sopivat erinomaisesti herkälle iholle. Kosmetiikassa käytetyt PHA- hapot ovat laktobioninen happo ja glukonolaktoni.

Laktobioninen happo on hellä ihon heleyttäjä, joka sopii kaikille ihotyypeille. 

Se ei ärsytä ihoa ja sillä on luontainen kyky jättää iholle kosteuttava suojamuuri. Kyseistä happoa saadaan mm. maitosokerista. Happo toimii antioksidanttina ja taistelee tehokkaasti ihon ikääntymistä vastaan, torjuen vapaita radikaaleja. Rupesin miettimään, että kyseinen happo ei ole liiaksi asti pomppinut silmille kosmetiikkamarkkinoita selatessa. Pienen googlailun jälkeen kuitenkin selvisi, että ainakin Exuviancelta löytyy kyseistä happoa sisältäviä tuotteita. Exuviancesta olen kuullut paljon hyvää, ja haluan ehdottomasti tutustua tuotteisiin jossain vaiheessa!

Glukonolaktoni on happo joka ei herkistä ihoa auringolle, eikä muutenkaan aiheuta ihoärsytystä. Se tarjoaa AHA- happojen hyödyt, mutta huomattavasti hellävaraisemmin. Glukonolaktoni sitoo ihoon tehokkaasti kosteutta, eikä päästä sitä karkaamaan. Kyseistä happoa löytyy useista seerumeista ja rasvoista, jotka ovat kehitelty ikääntyvän ihon hoitoon. Glukonolaktonilta ei kuitenkaan kannata odottaa tuloksia kovin nopeasti. Voimakkaammilla hapoilla näkyviä tuloksia tosiaan voi saada hyvinkin jo yhdellä käyttökerralla, mutta glukonolaktonipitoisen tuotteen säännöllinen käyttö tuo tulokset esiin noin kuukauden jälkeen. Ainakin No7

ja Medik8  merkeillä on tuotevalikoimissaan glukonolaktonia sisältävät seerumit. Kotimaisen kosmetiikan ystävien kannattaa suunnata Unna Nordicin verkkokauppaan, josta löytyy Viola PHA Peel kuorinta-aine.


Yhteenveto

Hapoissa on hyvin paljon samankaltaisia ominaisuuksia. Merkittävät erot ovat molekyylikoossa, joka vaikuttaa siihen miten vauhdikkaasti (ja voimakkaasti) iho imaisee tehoaineet itseensä. Allekirjoitan ehdottomasti sen, että lisäämällä hapot ihonhoitoosi voit saada nopeasti huomattavia tuloksia, niiden kanssa pitää kuitenkin muistaa olla maltillinen. Less is more tässä asiassa. Tutki ja kuulostele mitä ihosi milloinkin kaipaa. Pelkkää ihotyyppiä ei kannata liikaa mielestäni tuijottaa, sillä ainakin oma naamani on milloin mitäkin. :D 

Jaaha, postaus venähtikin aika pitkäksi, toivottavasti et aivan läkähtynyt mikäli jaksoit lukea tänne asti! Seuraavassa postauksessa luvassa kevyempää juttua, ajattelin nimittäin jakaa namin reseptin huulien hoivaamiseen. Stay tuned!


Kiinnostaako kosmetiikan ainesosia syväluotaavat tekstit, vai ovatko turhan paksua jankkia?Ps. Postauksen linkki ei ole affiliate-linkki.
Ei kommentteja

Ajatuksia? Jätä kommentti!