6 vinkkiä täydelliseen ihoon

Tiedät varmaan ne tyypit, joilla on täydellisen virheetön iho ympäri vuoden. Geeneillä on toki iso vaikutus asiaan, mutta on olemassa keinoja jolla voit itse edesauttaa ihosi hyvinvointia. Tässä niistä kuusi!


1. Käytä aurinkosuojaa säännöllisesti

Tätä ei vain voi liikaa painottaa. Etenkin alkukesän voimakas aurinko tekee hallaa iholle, mikäli siitä innostuu nautiskelemaan liian pitkäaikaisesti. Moni kyllä käyttää aurinkosuojaa ulkomailla, mutta unohtaa että se on aivan yhtä tärkeä täällä kotosuomessa. Nykyään onneksi mediassakin puhutaan enemmän auringon haitoista, ja se toivottavasti saa yhä useamman tarttumaan aurinkovoiteeseen. Ei aurinko tietenkään pelkkä paha ja haitallinen asia ole! 15 minuuttia luonnollista auringonvaloa auttaa täyttämään D-vitamiinin tarpeen.

En itse ole aina ollut maailman aktiivisin aurinkovoiteen käyttäjä, mutta olen kunnostautunut asian suhteen nyt kun ymmärrän miten paljon haittaa siitä iholle voi olla. Liiallinen auringolle altistuminen heikentää ihon kimmoisuutta, ja täten aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista. Aurinkosuojakin antaa "vain" 90 prosenttisen suojan haitallisia säteitä vastaan, joten on suositeltavaa että päivän kuumimpaan aikaan ei altista itseään liikaa suoralle paahteelle. Muista suojata myös huulet ja silmänympärysiho hankkimalla aurinkosuojan sisältävät voiteet. Itse käytän kasvoilla aurinkovoidetta satoi tai paistoi.2. Kosteuta ihoasi päivittäin

Kosteutta kaipaa kaikki ihotyypit, joten kosteuta, kosteuta ja kosteuta. Jos iho ei saa riittävästi kosteutta, se kuivuu ja alkaa kiristämään. Laadukas kosteusvoide auttaa ihoa säilyttämään sen kosteustasapainon.

Toinen ässätuote, jolla on merkittävä vaikutus ihon kosteutuksessa, on kasvovesi. Jos et ole jo ottanut kasvovettä osaksi ihonhoitorutiiniasi, suosittelen lämpimästi tekemään niin. Kasvovesi aloittaa ihon kosteutuksen puhdistuksen jälkeen. Kun iho on kunnolla kosteutettu, se on kuulas ja pehmeä. Silloin myös meikki levittyy paremmin. 


3. Syö ihosi kauniiksi

Kaikista merkittävimmät asiat joilla voit vaikuttaa ihosi hyvinvointiin, ovat elintavat ja ihon hoitaminen (tai hoitamatta jättäminen). Oikeanlaisella ruokavaliolla voit tarjota ihollesi hyviä rasvoja, kosteutusta sekä vitamiineja ja ravinteita, sisältä käsin.
Rasvainen kala, avokado, pähkinät ja siemenet ovat loistavia hyvien rasvojen lähteitä.

Iho tarvitsee myös päivittäin C- vitamiinia. Ihminen ei pysty itse itsessään tuottamaan C- vitamiinia, joten sitä on saatava ravinnosta. Kyseisellä vitamiinilla on tärkeä rooli ihon kollageenisynteesin ylläpitämisessä. Kollageenin tuotanto vähenee ihmisen ikääntyessä, joten jos haluat säilyttää nassusi tasaisen heleänä pidempään, suosittelen keskittymään monipuoliseen ruokavalioon. Joo, I know, helpommin sanottu kuin tehty. Kuitenkin pienillä korjausliikkeillä pääsee usein jo pitkälle!

Sitten seuraa ikäviä uutisia sokerihiirille, eli siis myös minulle... Sokerin on tutkittu tuhoavan ihon kollageenia. Moni varmaan tietää myös sellaisen "sokerinaaman"? Kun on lomalla hieman tullut syötyä jätskiä ja namia, ja naama on seuraavalla viikolla kuin pullataikina. Ah! 

Liiallinen sokerin syönti tekee ihon kollageenista jäykempää ja joustamattomampaa, jolloin iho ohenee ja rypistyy herkemmin. Sokerista ei tietenkään tarvitse kokonaan luopua, mutta kohtuukäyttöön olisi hyvä pyrkiä.

Haaveilen ihmiskokeesta jossa olisin vuoden ilman lisättyä valkoista sokeria, mutta en ole vielä uskaltanut kokeilla. Rehellisesti sanottuna en tiedä selviäisinkö kahta viikkoa kauempaa.


4. Kuori ihoa säännöllisesti

Kasvojen iho uusiutuu noin neljässä viikossa. Iho uudistuu sisältä käsin, ja nostaa kuolleita ihosoluja ihon pintaa kohti tehden tilaa uusille soluille. Kuollut ihosolukko poistuu hilseillen ihon pinnalta ja voi saada ihon näyttämään samealta ja elottomalta. Säännöllisellä kuorinnalla pidät ihosi heleänä ja kuulaana. Myös voiteet ja tehoaineet imeytyvät ihoon paremmin silloin, kun sen pinnalla ei ole hilsekerrosta tukkimassa. Kuorinta on siitä kiva, että sillä saa näkyviä tuloksia heti! Oman ihon kunnosta riippuen suosittelen kuorintaa 1-2 kertaa viikossa. Muista kuoria myös kroppa!5. Vältä tupakkaa ja liiallista alkoholin käyttöä

No tätä ei varmasti tarvitse liiemmin perustella. Tupakka on täynnä myrkkyjä, jotka mm. tuhoavat ihon kollageenia vanhentaen ihoa todella voimakkaasti. Pitkään tupakoineen ihmisen iho on usein harmaa ja eloton.

Tupakointi on toki asia, jolla ei ole ihmiselle mitään positiivisia vaikutuksia. Jos tupakoit mutta haluaisit lopettaa, voit aloittaa vaikka tästä linkistä.

Alkoholin liikakäyttö ei myöskään imartele ihoa. Alkoholilla on voimakkaasti nestettä keräävä ja turvottava vaikutus, joka näkyy helposti pöhötyksenä kasvoilla. Alkoholijuomat myös usein sisältävät runsaasti sokeria, ja kuten yllä mainitsin, se vaikuttaa negatiivisesti ihon kollageenintuotantoon.6. Selätä stressi

Stressillä on suuri vaikutus ihon hyvinvointiin, ja sen aiheuttamat iho-ongelmat ovat varmaan monelle tuttu juttu. Stressi voi laukaista finnejä, aiheuttaa hiustenlähtöä sekä pahentaa esimerkiksi atooppista ihottumaa ja psoriasista.  

Säännöllinen liikunta vähentää tutkitusti stressiä, mutta siinäkään ei kannata mennä äärimmäisyyksiin. Liian pakonomainen liikkuminen toimii juuri päinvastoin. Ihmisen keho tarvitsee liikettä, mutta kannattaa aina pyrkiä löytämään sellainen laji josta aidosti nauttii. Ei ole pakko lähteä sinne räntäsateeseen lenkille jos ei halua.
Olen itse ollut aikoinaan melkoinen stressi-erkki, joten on tullut kokeiltua aika monta keinoa stressin lievittämiseen. Olen myös harrastanut rentoutumisen suorittamista, ja noh, eihän se silloin ole kauhean rentouttavaa. Vasta kun opin oikeasti hölläämään ja pysähtymään, meni stressikin menojaan kuin itsestään. Toki tykkään treenata, joogata ja lenkkeillä millä on myös positiiviset vaikutukset stressiin. Uskon, että hyvinvoiva ja tasapainoinen mieli on kaiken hyvän perusta. On tietenkin aivan normaalia stressata välillä, mutta sillä on merkitys onko stressi positiivista ja voimaa antavaa, vai kuluttavaa ja lamaannuttavaa.

Jokaisen iho on tietenkin yksilöllinen,
eikä ole olemassa vain yhtä taikakeinoa jolla loihtia täydellinen iho.
Hyvinvoiva iho on monen tekijän summa, mutta onneksi siihen voi myös itse vaikuttaa! 

Ihanaa alkavaa viikkoa!

Kuvat: Unsplash

Ei kommentteja

Ajatuksia? Jätä kommentti!